Smart drag av Rapala – nappade på Stratasys 3D-skrivare

Rapala VMC Corporation använder en Stratasys Objet 30 Prime, levererad av Protech. 3D-skrivaren är en viktig del i produktutvecklingen och hjälper teamet att iterera nya fiskedrag snabbare.

Rapala grundades 1936 och har idag växt till att bli en världsledande tillverkare av fiskedrag. Företaget finns i 39 länder och har över 2 700 anställda. Mer än 10 miljoner fiskedrag tillverkas varje år. All design och konstruktion sker i Vääksy i Finland. Rapala investerade år 2013 i en Stratasys Mojo som sin första 3D-skrivare för att underlätta designarbetet. Sedan 2018 har Rapala också en Stratasys Objet 30 Prime med PolyJet-teknik som används flitigt av designavdelningen.

Når färdig produkt snabbare

Rapala’s designteam på nio personer utvecklar nya fiskedrag baserat på olika produktönskemål. Den första prototypen är vanligtvis utskriven inom ett par dagar efter att designarbetet har påbörjats. En prototyp gör det enkelt för beställaren att förstå produktens storlek och beteende innan en design ska godkännas.

3D-skrivaren används även i slutfasen av produktutvecklingen. Konstruktörerna måste ta hänsyn till fiskedragets balans, tyngdpunkt samt form och vinkeln för dragets haksked. Detta ger draget olika rörelsemönster när det dras framåt eller när det stannar upp.

— Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.

3D-skrivarna används huvudsakligen för det yttre skalet men också för inre strukturer i fiskedraget, såsom ihåligheter där olika tyngder placeras. På det sättet kan man lätt utvärdera olika viktalternativ.

— Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.

Stor tidsbesparing med 3D-skrivare

Före investeringen i 3D-skrivare producerades åskådningsmodeller i olika material i en egen CNC-styrd fräsmaskin. För det behövdes fler resurser för anpassning av design samt för generering av verktygsbanor.

3D-utskrifter har snabbat på hela designprocessen. Nu behöver vi bara trycka på enter-knappen när designen är klar och sedan gör 3D-skrivaren jobbet. Med skrivaren går steget från design till prototyp tre till fem gånger snabbare och den har redan betalat för sig själv när man betänker tidsbesparingen.

— Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.

PolyJet-tekniken kompletterar FDM i design

Efter den första FDM 3D-skrivaren (Stratasys Mojo) köpte Rapala en Objet 30 Prime med PolyJet-teknik för att ge den första prototypen ett mer verklighetstroget utseende.

Att ge kunden en bra första bild av produkten är mycket viktigt även om det ändå inte är den slutliga produkten man ser. Både Objet 30 och Mojo skrivarna används inte bara till prototyper av fiskedrag, utan även för produktionshjälpmedel såsom jiggar och fixturer.

— Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.

3D-skrivare med PolyJet-teknik skapar detaljrika och noggranna utskrifter som dessutom är lätta att måla för att på det sättet kunna efterlikna den slutliga produkten. Den kan också kombinera egenskaper såsom olika grader av transparens och hårdhet i samma utskrift. Rapala använder också PolyJet-teknikens unika egenskaper att skriva ut genomskinliga prototyper för att visa innerstrukturer eller simulera gummi med olika mjukhet.

Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.
Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.

Kvalité och material var avgörande

Protech är känt för sin kunniga sälj- och serviceorganisation samt för tillförlitliga leveranser av produkter och material. Rapala’s konstruktörer är mycket nöjda med den support och service Protech erbjuder, samt de fördelar man fått med de 3D-skrivare som levererats av Protech.

Vi investerade i en 3D-skrivare från Protech för att våra kvalitetskrav uppfylldes och att de tillgängliga materialen var starka nog att användas för utveckling av fiskedrag. Det är lätt att ta bort supportmaterialet i den tvättstation som levererades med 3D-skrivaren. Det är dessutom lätt för oss att få service och support från Protech som ligger alldeles i närheten.

— Mikko Rautiainen, Product Design Manager på Rapala.

TopSolid’Wood till Enköpings Snickeri

Läs mer

Skanna och 3D-printa dina reservdelar

Läs om projektet

Återskapa trasiga reservdelar med additiv tillverkning

Läs mer

Innovativ svetsfixtur inspirerar den mekaniska industrin

Läs mer

Universitet löser företags utmaningar med 3D-print

Läs mer

Stratasys H350 printar med extremt hög packningstäthet

Läs mer

Stratasys 3D-skrivare driver produktutvecklingen framåt

Läs mer

Stratasys 3D-skrivare fortsätter att producera hos Raaco

Läs mer

Fantasifull 3D-printad robotdrönare till TV-produktion

Läs mer

Skriver ut konceptmodeller för snabbare beslut

Läs mer

3D-print effektiviserar arbetsflödet hos Støtek

Läs mer

ECCO moderniserar skotillverkningen med Origin One

Läs mer

Danskt universitet gör lyckad investering i 3D-skrivare

Läs mer

Additiv tillverkning optimerar handtagsvikten

Läs mer

Louis Poulsen utökar med flera 3D-skrivare från Stratasys

Läs mer

Thule 3D-printar dygnet runt med produkter från Stratasys

Läs mer

Premo använder 3D-teknik i hela produktionsledet

Läs mer

Teledyne fortsätter att satsa på additiv tillverkning

Läs mer

AM Tooling utökar sin verktygstillverkning med 3D-skrivare

Läs mer

3D-skrivare påskyndar utvecklingsprocessen mer än förväntat

Läs mer

3D-skrivare effektiviserar produktionen hos Roxtec i Karlskrona

Läs mer

Mitekgruppen skapar 3D-modell av Stockholms innerstad

Läs mer

Stratasys kolfiberförstärkta Nylon 12 förändrade allt

Läs mer

3D-skrivare effektiviserar drönarutvecklingen hos Aerialtronics

Läs mer

MakerBot 3D-skrivare på förskolor i Kungsbacka

Läs mer