Det danska företaget Vikan använder en Stratasys F370 för att skriva ut fixturer och prototyper till utvecklingen av hygienrengöringsprodukter. Vid hög belastning används också deras gamla Stratasys uPrint.
Vikan grundades i danska Skive 1898 av A.P. Pedersen, som hade en instinktiv förståelse av vikten av god hygien. Under de följande decennierna växte Vikan till ett internationellt företag och är idag världens ledande leverantör av hygienrengöringsprodukter, främst till livsmedelsindustrin och andra hygienkänsliga miljöer. Huvudkontoret ligger fortfarande i Skive och har idag cirka 140 anställda.
Med ett stort fokus på produktutveckling investerade Vikan år 2012 i sin första 3D-skrivare från Protech och 2019 investerade företaget i ytterligare en 3D-skrivare, nämligen en Stratasys F370. 3D-skrivaren från 2012, en uPrint SE Plus från Stratasys, används fortfarande inom verksamheten vid hög belastning.
Ser många fördelar med additiv tillverkning
Vikan insåg snabbt fördelarna med additiv tillverkning. Till att börja med använde företaget en servicebyrå för att skriva ut sina fixturer och prototyper. Men processen gick inte så snabbt som de önskade, och därför kontaktade de 2012 Protech för att investera i en 3D-skrivare. Med 3D-skrivaren uPrint SE Plus i egen regi kom utvecklingen snabbt framåt, och arbetsflödet från idé till färdig prototyp blev mer effektivt och flexibelt.
År 2018 anställdes Anne-Sofie Ravn Bering som Group Product and Development Manager som året därpå hjälpte till att fatta beslutet att investera i ännu en 3D-skrivare från Protech, Stratasys F370.
Jag har länge följt utvecklingen av additiv tillverkning och jag såg snabbt fördelarna för Vikan att investera i ytterligare en 3D-skrivare. För oss var stor designfrihet och byggvolym prioriterad, därför föll valet på Stratasys F370 som uppfyller dessa krav.
— Anne-Sofie Ravn Bering, Group Product and Development Manager.
3D-utskrift är en viktig del av produktutvecklingen
Stratasys F370 är en professionell 3D-skrivare som är både driftsäker och enkel att använda. På Vikan skriver de ut fixturer som sedan används i verksamhetens produktion vid tillverkning av borstar. Dessutom används 3D-skrivaren särskilt för produktutvecklingsändamål. Vanligtvis börjar denna process med handskisser av prototypen, som sedan ritas i ett CAD-program. Prototypen skrivs sedan ut i ABS, som Vikan anser är ett bra val av material för deras prototyper.
Att ha ett fysiskt ämne i handen gör det lättare att gå vidare i utvecklingsprocessen. Vi använder de utskrivna prototyperna till att utvärdera ergonomi, design och funktion.
— Anne-Sofie Ravn Bering, Group Product and Development Manager.
Thomas Strandet Lindekilde, som är Construction and Development Assistent hos Vikan, använder dagligen 3D-skrivarna.
Tidigare hade jag aldrig arbetat med 3D-skrivare. Men med ett så enkelt användargränssnitt som hos Stratasys F370 kom jag snabbt igång. Det är extremt användarvänligt. Om vi är osäkra på något löser vi det ofta internt, annars kontaktar vi Protechs supportavdelning.
— Thomas Strandet Lindekilde, Construction and Development Assistent.
Stratasys 3D-skrivare var en självklar investering
Additiv tillverkning är en naturlig och viktig del av Vikans produktutveckling. Det är tydligt för utvecklingsprocessen att värdet av att ha en 3D-skrivare i egen regi är mycket stort.
Anne-Sofie, som har lång erfarenhet och intresse av additiv tillverkning, uppmuntrar andra företag att arbeta mer med 3D-skrivare. Främst för att det ger ett resultat som är mycket nära slutprodukten. Hon har aldrig tvivlat på att en annan 3D-skrivare skulle passat bättre för Vikan.
När vi behövde investera i ytterligare en 3D-skrivare var det självklart att investera i en Stratasys FDM-skrivare från Protech. Under åren har vi alltid upplevt Protech som ett professionellt och serviceinriktat företag med kompetenta medarbetare.
— Anne-Sofie Ravn Bering, Group Product and Development Manager.