3D-print effektiviserar arbetsflödet hos Støtek

Støtek är ett företag med stort fokus på utveckling och produktion. Efter investeringen av en Stratasys F170 har hela företagsutvecklingen förbättrats och additiv tillverkning har nu blivit en naturlig del av tillverkningsprocessen.

Støtek grundades 1987, men förvärvades 2007 av företagets nuvarande ägare; Hans Henrik Würtz, som på den tiden var en ambitiös säljare i företaget. Hittills har företaget vuxit kraftigt. På huvudkontoret i det danska Vojens finns både administration, produktions- och lagerlokal samt ett 90-tal anställda.

Støtek utvecklar energivänliga smält-, håll- och doseringsugnar av aluminium för fordonsindustrin och deras underleverantörer. I augusti 2021 investerade Støtek i sin första 3D-skrivare, en Stratasys F170.

En av Støtek’s ugnar till fordonsindustrin.

3D-skrivaren gav större designfrihet

2015 anställdes Per Kragelund som Supply Chain Manager på Støtek. Pers intresse för additiv tillverkning väcktes, nästan av en slump, när han skaffade en MakerBot Replicator+ till sitt hemmakontor. I början använde Per 3D-skrivaren för eget bruk, men allt eftersom började han fundera på möjligheterna inom 3D-print.

Jag insåg plötsligt hur stor designfrihet man har med additiv tillverkning. Därför började vi på Støtek designa föremål som jag printade över en natt med min egen 3D-skrivare. Dagen efter tog jag med den till jobbet.

Per Kragelund, Supply Chain Manager på Støtek.

Med detta skapades behovet av additiv tillverkning. Från att ha en 3D-ritning kunde man nu sitta med fysiska föremål som var lätta att anpassa. Nu var det plötsligt inte långt från idé till handling.

Prototyper av de slutformar som används i produktionen.

Oändliga möjligheter med additiv tillverkning

Det är nu nästan ett halvår sedan Støtek investerade i sin Stratasys F170. I utvecklingsfasen skriver man ut och anpassar formar som i slutändan ligger till grund för de slutformar som används i produktionen. Dessutom används 3D-skrivaren även för att massproducera innerkärnor till pumparna som används i doseringsugnarna. Delarna printas främst i ABS vilket ger ett bättre och starkare slutresultat.

Hela organisationen på Støtek funderar över möjligheterna inom 3D-printing. Om en anställd kommer på en idé ser vår designavdelning till att förverkliga den. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Per Kragelund, Supply Chain Manager på Støtek.

Per tvivlar inte en sekund på att additiv tillverkning har förbättrat företagets utveckling. Han lyfter fram egenskaper som snabbhet, effektivitet och flexibilitet. Något som även företagets kunder efterfrågar. För andra företag kan han bara uppmuntra att låta 3D-printing bli en naturlig del av arbetsprocessen. Det är lätt att komma igång. Börja vid behov smått och låt behovet utvecklas.

Sparar ovärderlig tid med 3D-print

När investeringsbeslutet om en 3D-skrivare väl togs gick det snabbt. På grund av Pers stora intresse för additiv tillverkning visste han redan att en 3D-skrivare från Stratasys var rätt val för Støtek, bland annat på grund av den höga användarvänlighet och pålitlighet, något som var ett måste för företaget.

Protech gav snabb installation och utbildning på vår Stratasys F170. Det var otroligt lätt att komma igång, och de gånger vi har behövt hjälp har vi fått ett mycket bra support av Protech.

Per Kragelund, Supply Chain Manager på Støtek.

Med investeringen i en 3D-skrivare har företaget effektiviserat sitt arbetsflöde och minskat produktionskostnaderna.

För Støtek var beslutet att skaffa en 3D-skrivare lätt att fatta. Vi sparar mycket tid på att printa i egen regi och den tiden är ovärderlig för företaget.

Per Kragelund, Supply Chain Manager på Støtek.
Per Kragelund med Støtek’s Stratasys F170.