Danskt universitet gör lyckad investering i 3D-skrivare

På Syddansk Universitet i Danmark har man nyligen installerat en Xact Metal 3D-skrivare som kan användas av studenter, forskare och lokala företag. Med låga investerings- och driftkostnader får universitetet god valuta för pengarna.

SDU grundades 1966 och har idag cirka 26 700 studenter och 3 900 anställda på sex campus. På SDU Sønderborg erbjuds en unik internationell miljö, med forskare och studenter från över 50 länder och ett brett utbud av bland annat ingenjörsutbildningar.

Väletablerade produktionsanläggningar

På SDU Mekatronik/CIM är Andrei anställd som ingenjör och har nyligen avslutat en PhD inom additiv tillverkning i mekatroniska sammanhang. Han ansvarar bland annat för undervisning, genomförande av workshops och samarbeten med lokala företag runt om i Sønderborg.

SDU har sedan tidigare väletablerade produktionsanläggningar med bland annat 15 FDM 3D-skrivare och 4 resinbaserade 3D-skrivare. För metallbearbetning har de även nyligen införskaffat en sintringsugn.

Andrei-Alexandru Popa, ingenjör på Syddansk Universitet.

En användarvänlig 3D-skrivare

Det är lätt att se hur nöjd Andrei är med investeringen i Xact Metal 3D-skrivaren. XM200C skapar riktigt fina metallföremål, och Andrei och hans kollega försöker alltid förbättra den redan goda kvaliteten genom att finjustera några av parametrarna – något som värderas högt inom forskningsområdet.

Andrei-Alexandru Popa, ingenjör på Syddansk Universitet.

Förutom Andrei arbetar flera studenter med 3D-skrivaren, som är extremt användarvänlig. Den svårare delen är förberedelserna i mjukvaran, vilket är grundläggande för 3D-utskrift av metall i allmänhet.

Stor tillfredsställelse med investeringen

Bekantskapen med Protech går långt tillbaka i tiden, då Andrei som student för mer än ett decennium sedan introducerades för Stratasys FDM 3D-skrivare.

Andrei-Alexandru Popa, ingenjör på Syddansk Universitet.

Syddansk Universitet är fortfarande oerfarna när det kommer till 3D-utskrift i metall. Det har funnits flera utmaningar hittills som de har varit tvungna att lösa, men de är mer än nöjda med sin investering och ser fram emot att dela med sig av sina erfarenheter av Xact Metal 3D-skrivaren. Målet är att 3D-utskrift av metall ska få ännu större genomslag i området.

Det goda samarbetet och den nära dialogen med Protech lyfts också fram.

Andrei-Alexandru Popa, ingenjör på Syddansk Universitet.

Läs mer om SDU på www.sdu.dk. Du kan också följa SDU Sønderborg och deras projekt på LinkedIn.