MakerBot 3D-skrivare på förskolor i Kungsbacka

Förskola med mycket teknik

Sedan flera år tillbaka har Karin Sönnerås och Anna Stigsdotter arbetat med att införa ny teknik på förskolorna Strannegården och Ögärdet, belägna i Kungsbacka kommun.

Barnen har också spelat in filmer, där de bland annat kunnat ”befinna” i sina egna teckningar med hjälp av greenscreen teknik. Filmen har de sedan redigerat i iMovie.

MakerBot 3D-skrivare på förskolor

När 3D-skrivaren MakerBot Replicator Mini anlände till förskolorna var det till en förväntansfull barngrupp. På Strannegården kom 3D-skrivaren till användning för första gången när barnen berättade att det fanns ett spöke som hette Martin i vilorummet. Barnen fick själva rita hur spöket Martin såg ut. Därefter ritade man gemensamt ett spöke efter att de i demokratisk anda kommit fram till hur han skulle se ut. Man använde appen Printshop för att få teckningen till en digital 3D-fil. Med data från 3D-filen kunde man sedan skriva ut spöket i 3D-skrivaren från MakerBot. Allt eftersom barnen fick hålla i spöket avtog rädslan betydligt.

Skriver ut bokstäver

Barnens nästa projekt handlade om bokstäver och bokstaven A skrevs ut i 3D-skrivaren. Med dessa två projekt har barnen övat på kommunikation och demokrati, lärt sig designa och välja olika produktionstekniker och arbetat med prototyper, samtidigt som har de haft roligt.