Stratasys kolfiberförstärkta Nylon 12 förändrade allt

Utah Trike utvecklar och tillverkar trikes, quads och specialanpassade rullstolar. Redan från när företaget grundades har det handlat om att tillverka specialanpassade produkter efter alla kunders olika behov.

Tillverkning av avancerade prototyper till funktionstester

Att tillverka specialanpassade produkter har sina hinder, nämligen tid och kostnad. Ett fordon kan ha från 100 delar och uppåt. I början var det svårt för Utah Trike att hålla kostnaderna nere.

När prototyperna blev allt mer avancerade blev det också svårt för Utah Trike att anlita servicebyråer. Utah Trikes började titta efter lösningar för att själva kunna tillverka prototyper i egen regi på ett kostnad- och tidseffektivt sätt.

Stratasys kolfiberförstärkta Nylon förändrade allt

Med en 3D-skrivare i egen regi kunde designprocesserna förenklas utan tidskrävande hinder som bearbetningsbegränsningar eller avancerade tillverkningsmetoder. Men det tog en stund att hitta ett material med rätt egenskaper för deras funktionstester.

3D-skrivare är nu en del av hela produktionskedjan

En av produkterna Utah Trike har idag är en pedaldriven rullstol som är uppbyggd med 450 olika delar, varav 120 är 3D-utskrivna. Med egen 3D-skrivare har företaget på vissa produkter skurit ned produktionstiden från två månader till två veckor, vilket har sänkt företagets kostnader drastiskt.

Utah Trike använder Stratasys FDM 3D-skrivare från framställning av prototyper, jiggar och fixturer till slutproduktionsdelar för korta körningar och specialbeställningar.