Louis Poulsen utökar med flera 3D-skrivare från Stratasys

Som en globalt ledande leverantör av arkitektonisk och dekorativ belysning samarbetar Louis Poulsen nära med designers, arkitekter och framstående personer som Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Verner Panton. Genom åren har företaget skapat många välkända klassiker, men produktionen omfattar också kontinuerligt nya armaturer, vilket gör att behovet av högkvalitativ prototyptillverkning är stort.

Behovet av 3D-tekniken växte snabbt

År 2012 investerade Louis Poulsen i sin första 3D-skrivare från Protech, en uPrint SE Plus. 3D-tekniken blev snabbt avgörande för företaget, vilket ledde till en investering i en ytterligare uPrint SE Plus för att öka kapaciteten.

Efter några år med två uPrint SE Plus insåg Louis Poulsen att de behövde mer än vad dessa 3D-skrivare kunde erbjuda. De eftersträvade större byggutrymme, högre precision och detaljrikedom, samt möjligheten att skapa transparenta och flexibla utskrifter. Slutligen beslutade företaget att byta ut en av sina uPrint SE Plus mot en Objet260 Connex3 och en Stratasys F270.

Lätthanterliga 3D-skrivare håller kostnaderna nere

Investeringen uppfyllde alla krav. Med Stratasys F270 kan Louis Poulsen skriva ut fixturer i storleken 305 x 254 x 305 mm med hög precision. Transparenta och flexibla utskrifter utförs med Objet 260 Connex3, som kan kombinera upp till tre olika material i en och samma körning. Objet 260 Connex3 skriver ut med mycket tunna lager, ner till 16 μm, vilket ger extremt detaljrika och verklighetstrogna resultat.

Att 3D-skrivarna är lätthanterliga hjälper Louis Poulsen att hålla kostnaderna nere, eftersom det inte krävs specialutbildning av personal eller anställning av någon för underhåll. Den dagliga driften av 3D-skrivarna är så enkel att upp till 10 olika användare kan använda dem.

3D-printade detaljer hos Louis Poulsen.
3D-printade detaljer hos Louis Poulsen.

3D-skrivarteknikerna kompletterar varandra

Att investera i Stratasys 3D-skrivare med olika utskriftmetoder har visat sig vara ett klokt beslut för Louis Poulsen. Den utökade utskriftskapaciteten har gett företaget betydande fördelar. Prototyper och fixturer skrivs ut över natten och är klara dagen efter, vilket eliminerar väntetider i utvecklingsprocessen.

Utskrifter 3D-printade med FDM och PolyJet.
Utskrifter 3D-printade med FDM och PolyJet.

Snabb leverans, installation och uppstart

Protech kännetecknas av kompetent personal och snabba leveranser av driftsäkra 3D-skrivare. Det tog endast en vecka från beställning till leverans av 3D-skrivarna till Louis Poulsen i danska Vejen. Veckan därpå installerades båda skrivarna, och Protech utbildade personalen på plats.